Ikan Kukus Thailand - Ikan Kukus Daun Kesum | Food, Recipes, Thai - Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai.. Dulu che nom dah pernah share resepi siakap steam limau, kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. Seperti indonesia, thailand juga memiliki banyak sajian kuliner yang patut untuk dicoba. Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai. 2 ulas bawang putih, dicincang. Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih.
Siakap stim lemon, menu favourite che nom sekeluarga. Jus lemon tu buat bagi rasa hidangan ni lebih fresh, wangi dan tak muak bila dimakan. Menu ni mudah, sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. Resepi ikan kukus ala thai ini sangat menyelerakan kerana mempunyai tiga elemen rasa iaitu manis, masin dan juga masam.
Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foil.tumbuk hancur bawang putih bersama garam.lumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. Bagaimana cara nak masak ikan kukus ala thai? Ikan mas kukus ala thailand. Resepi ikan kukus ala thai ini sangat menyelerakan kerana mempunyai tiga elemen rasa iaitu manis, masin dan juga masam. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar rapat) garam secukup rasa. Kemudian curah bahan2 sos atas ikan tadi, taburkan lada hitam tumbuk. Resep membuat masakan sup ikan khas thailand.
Cara membuat ikan kerapu tim lemon ala thai:
Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. 2 batang serai (dihiris nipis) 1 biji cili hijau (dihiris) 1 labu bawang besar (dihiris) 2 ulas bawang putih (dihiris) 2 biji tomato (dihiris). Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan menyihatkan. Letak dalam bekas tahan panas, ambil sedikit halia, bawang putih dan leek sumbat dalam bahagian perut ikan tadi. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. 1 biji bawang besar (didadu) 1 biji tomato. Kalau kurang manis, tambah lagi gula kabung thai. Ikan kukus thailand yang meleleh. Cara membuat ikan kerapu tim lemon ala thai: Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan. Seperti indonesia, thailand juga memiliki banyak sajian kuliner yang patut untuk dicoba. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. I know many of you are feeling the holiday bug, however, since we are not able to travel in the meantime, why not have a taste of thailand.
Menggunakan ikan siakap, ikan ini dikukus bersama serai, cili, tomato, daun ketumbar dan sos ikan yang akan membuat hidangan ini begitu wangi. Kukus ikan dalam periuk kukusan (beli periuk kukusan secara online disini) dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. 1 ekor ikan siakap (dibersih dan dikelar rapat) garam secukup rasa. Tapi sejak kebelakangan ini, selera saya mula berubah selepas menikmati ikan kukus yang sangat sedap masa berbuka puasa bulan ramadhan yang lalu. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan.
1 ulas bawang besar, diracik halus. Sementara itu boleh lah sediakan sos atau kuahnya. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya. Ikan mas kukus ala thailand. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. Resepi ikan siakap stim limau ala thai. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam. Ingin hidangkan sesuatu yang mudah untuk tetamu dan keluarga yang ramai?
Taburkan cendawan hiris, cili merah dan baki halia, bawang putih dan leek tadi.
Sebenarnya, ikan lain selain siakap pun boleh, contohnya ikan bawal. Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan menyihatkan. 15 minit, masa memasak:15 minit, jumlah hidangan:4 orang. Masukkan halia dan serai ke dalam perut ikan. Cincang bawang putih secara kasar. Cara membuat ikan kerapu tim lemon ala thai: Che nom nak share satu resepi sihat kegemaran cn, sesuai untuk yang tgh diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu siakap steam ala thai. Tapi sejak kebelakangan ini, selera saya mula berubah selepas menikmati ikan kukus yang sangat sedap masa berbuka puasa bulan ramadhan yang lalu. I know many of you are feeling the holiday bug, however, since we are not able to travel in the meantime, why not have a taste of thailand. Masukkan hirisan halia dan serai ke dalam perut ikan. Cara penyediaan ikan siakap stim ala thai : Kukus ikan ke dalam periuk kukus selama 5 minit dan biarkan seketika pada suhu api perlahan. Ikan kerapu ini adalah ikan yang saya beli semasa kunjungan ke kota kinabalu minggu lepas.
Kemudian curah bahan2 sos atas ikan tadi, taburkan lada hitam tumbuk. Perah jus limau nipis ke atas ikan untuk menghilangkan bau hanyir. Cincang bawang putih secara kasar. Ikan mas ukuran sedang (sekitar 500 gr) • air jeruk nipis • bawang putih (cincang kasar) • lombok besar (iris serong) • cabe rawit (iris halus) • kecap ikan (bisa diganti dengan 1/4 sdt terasi+1 sdm kecap manis+1 sdt gula pasir+4 sdm air) • kecap manis • sereh. Cara buat resepi ikan siakap stim limau :
Tapi sejak kebelakangan ini, selera saya mula berubah selepas menikmati ikan kukus yang sangat sedap masa berbuka puasa bulan ramadhan yang lalu. Sudah pada tau kan kalau ikan itu memiliki banyak manfaat untuk kesehatan tubuh. Ikan kukus thailand yang meleleh. Ikan siakap dimasak sendiri tentu lebih menjimatkan dan menyihatkan. Resepi ikan kukus ala thai ini sangat menyelerakan kerana mempunyai tiga elemen rasa iaitu manis, masin dan juga masam. Cuci bersih ikan siakap dan letak dalam aluminium foil.tumbuk hancur bawang putih bersama garam.lumurkan pada ikan dan perap sekitar 15 minit. Bersihkan ikan dan lumurkan dengan garam. Resep ikan gurame saus mangga 2 years ago admin.
Ikan kerapu ini adalah ikan yang saya beli semasa kunjungan ke kota kinabalu minggu lepas.
Sementara itu boleh lah sediakan sos atau kuahnya. Pendek kata, chinese cooking style memang menyihatkan. Ikan mas ukuran sedang (sekitar 500 gr) • air jeruk nipis • bawang putih (cincang kasar) • lombok besar (iris serong) • cabe rawit (iris halus) • kecap ikan (bisa diganti dengan 1/4 sdt terasi+1 sdm kecap manis+1 sdt gula pasir+4 sdm air) • kecap manis • sereh. Kalau kurang manis, tambah lagi gula kabung thai. Hari ni saya kongsikan resepi siakap stim simple ala thai yang mudah. Titik serai dan masukkan ke dalam perut ikan. Kita nak share satu resepi sihat kegemaran ramai, sesuai untuk yang tengah diet atau menu yg kalau minyak dah habis kat dapur, iaitu resepi siakap steam ala thai. Letak dalam bekas tahan panas, ambil sedikit halia, bawang putih dan leek sumbat dalam bahagian perut ikan tadi. Sebenarnya, ikan lain selain siakap pun boleh, contohnya ikan bawal. Jus limau nipis 2 tomato 3 serai 6 bawang putih 3 bawang merah 5cm halia 5 cili api gula melaka… Saya menyediakan ikan kukus ala thai untuk hidangan tengahari anak anak sehari sebelum menjelang puasa di bulan ramadhan. Bersihkan ikan siakap dan hiris bahagian badannya. Cara buat resepi ikan siakap stim limau :